Internet Domain

Alegerea unui TLD potrivit pentru nisa site-ului tau

Pentru majoritatea utilizatorilor de internet, definitia termenul de TLD (en, top level domain) sau domeniu de nivel superior, cum este el numit in limba romana nu este foarte clara, si cel usor poate fi definit printr-un exemplu precis. Sa consideram domeniul motorului de cautare de la google, http://www.google.com. TLD-ul acestui domeniu este com.

Astfel, in baza exemplului de mai sus vom defini un TLD ca fiind ultima parte componenta a unui de domeniu in Internet. TLD-urile sunt gestionate de catre autoritatea pentru atribuirea numelor si numerelor in Internet, si sunt de 3 tipuri:

  • domenii nationale (domenii formate din 2 litere si sunt folosite de tari si teritorii indendente). Acestea mai sunt numite country code TLD (ccTLD);
  • domenii generice. Aceste domenii sunt formate din 3 sau mai multe litere, si, teoretic, sunt folosite de catre organizatii.
  • domenii de infrastructura (exista un singur domeniu de infrastructura, si anume : .arpa).

In zilele noastre, cele mai folosite TLD-uri sunt : com, org, net, info, eu. Vom vorbi pe larg despre acestea.

TLD-ul .com

Acesta a fost unul dintre primele domenii de Internet, fiind implementat in ianuarie 1985, iar la inceput a fost administrat de catre Departamentul de Aparare al Statelor Unite. Numele sau deriva de la cuvantul „commercial” si indica ca menirea lui este aceea de a fi folosit de catre organizatii comerciale.

TLD-ul.org

Initial, menirea acestui domeniu a fost aceea de a deservi organizatii non-profit sau non-comerciale, a caror activitate nu indeplinea cerintele pentru obtinerea celorlalte TLD-uri.

.net

Asemenea domeniilor precedente, .net este un domenii generic (gTLD) si a fost lansat in ianuarie 1985. Denumirea lui a fost data de cuvantul „network” si a fost destinat companiilor care activeaza in domeniul retelisticii. Aceasta este cea mai buna alternativa la un domeniu .com.

Nota: scopul pentru care aceste domenii au fost create s-a pierdut in momentul in care restrictiile pentru inregistrarea acestor domenii au fost ridicate.

.info

Numele acestui TLD deriva de la cuvantul „information” (ro, informatie) si a fost lansat in anul 2000 alaturi de alte 6 TLD-uri. Pana in anul 2003, TLD-urile .info au fost gestionate de Afilias. Acest TLD este recomandat pentru site-urile care vor sa constituie o parte componenta a resurselor informative de pe Internet.

SEO tip, in opinia mea este cel mai potrivit pentru site-uri de advertoriale.

.eu

.eu este un domeniu de nivel superior lansat in decembrie 2005 si este disponibil pentru organizatiile si cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene. El este administrat de EURid, un consortiu format din ccTLD Belgia, Suedia, Italia si Republica Ceha.

TLD-urile .gov and .mil

Cele doua TLD-uri sunt domenii de nivel superior generice, si din motive istorice ele sunt folosite doar de catre guvernul si, respectiv, armata Statelor Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *